Scorzonera taip pat žinoma keliais kitais pavadinimais: juodoji šakninė gyvatė, juodoji šaknis arba žieminiai šparagai. Jos tėvynė – Vidurinė Azija ir Pietų bei Vidurio Europos sritys. Tačiau Lenkijoje ji nėra labai ptusi ir virtuvėje ją naudojame labai retai. Tai didelis idumas, nes skorzonera yra sveika daržovė, iš kurios mūsų organizmas gali pasisemti daug vertingų savybių.
Valgomos yra scorzonera šaknys, kurios padengtos juoda arba tamsiai ruda odele. Minkštimas yra baltas. Šaknys iškasamos iš žemės maždaug spalio mėnesį, tačiau, jei leidžia oro sąlygos ir žemė nėra įšalusi, jas galima iškasti ir žiemą.
Žiūrėti vaizdo įrašą Nebijokite kaliaropių. Valgykite ją, ji yra visų gėrybių šaltinis
Skorzonera – mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda virškinimui, padeda numesti svorio
Šis augalas buvo labai populiarus jau XVIII amžiuje. Pavyzdžiui, jis buvo auginamas Liudviko XVI valdymo metais ir naudojamas kaip vaistas nuo skrandžio problemų.
Skorzoneros valgymas turi nemažai sveikatai naudingų savybių. Jos šaknyse gausu vitaminų B1 ir B2, vitamino C ir vitamino E. Be kita ko, joje gausu kalio, natrio, magnio, kalcio, geležies, karotino ir inulino. Būtent inulinas yra viena vertingiausių medžiagų. Tai angliavandenis, padedantis reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažinantis cholesterolio kiekį ir palengvinantis virškinimą. Jis taip pat dalyvauja valant organizmą nuo nereikalingų atliekų – kartu su skaidulomis ir pektinu jis suriša kenksmingas medžiagas ir padeda organizmui jų atsikratyti.
Skorzonera taip pat rekomenduojama žmonėms, kurie susiduria su aukštu kraujospūdžiu. Be to, valgant šią daržovę sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų, pavyzdžiui, aterosklerozės, rizika. Šis pamirštas produktas taip pat padeda numesti svorio ir stiprina imunitetą, todėl verta jo griebtis, pavyzdžiui, peršalimo metu.
Kaip valgyti scorzonera?
Scorzonera nėra labai populiari, tačiau tai nereiškia, kad nėra galimybių jos įsigyti. Kai ji atsidurs jūsų virtuvėje, nepamirškite, kad prieš ruošiant maistą šaknis reikia nulupti (tam būtina mūvėti pirštines, nes lupant išsiskiria lipni medžiaga, o odelė gali sutepti rankas) ir nuti. Šaknys verdamos vandenyje su druska ir cukrumi apie pusvalandį. Jas taip pat galima kepti, pavyzdžiui, su bešameliu, arba kepti kaip ptėlius. Jos puikiai tinka prie pagrindinių patiekalų, ypač su padažu arba džiūvėsėlių apkepu. Jie taip pat puikiai tinka užkandžiams ir į sriubą ar salotas.
Virtos skorzoneros gali būti omletų ir apkepų sudedamoji dalis. Niekas nedraudžia jos kepti svieste ar blynų tešloje.