Kaki vaisius yra pomidorų formos ir turi šiek tiek panašų kotelį. Tačiau jis skiriasi spalva, jona ir minkšta odelė, kai prinoksta, yra ryškiai oranžinė. Minkštimas yra labai saldaus skonio ir geriausiai valgomas žalias. Persimoną nesunku rasti Lenkijos rinkoje, jo galima rasti daugumoje prekybos centrų. Verta jį įtraukti į savo valgiaraštį, nes reguliarus jo vartojimas teigiamai veikia žmogaus organizmą.
Jo sveikatą stiprinančios savybės buvo žinomos jau senovėje. Tuometiniai graikai jį vadino „dievų vaisiumi”. Kinijoje jis laikomas sėkmės ir laimės simboliu.
Žiūrėti vaizdo įrašą Mažiau atliekų virtuvėje. Užuot išmetę, naudokite vaisių žieveles neįprastais būdais
Kodėl verta valgyti kaki? Mažai kalorijų ir daug taninų
Kaki vaisiuose yra daug skaidulų ir mažai kalorijų – 100 g jų yra 70 kcal. Be to, jame gausu vitaminų, įskaitant A ir C. Jame taip pat yra vertingų mineralinių medžiagų – 100 g kakio yra 161 mg kalio, 17 mg fosforo, 9 mg magnio ir 8 mg kalcio.
Persimonas taip pat yra taninų, dar vadinamų natūraliais taninais, šaltinis. Pasak dietitians.org, šie junginiai gali padėti kovoti su krūties, prostatos iručių vėžiu ir kt. Taip yra todėl, kad jie slopina vėžinių ląstelių gebėjimą daugintis ir vadinamąją angiogenezę, būdingą metastazėms.
Persimonas – mažina cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo širdies ligų
Reguliarus kaki valgymas taip pat gerai veikia kraujotakos sistemą. Jis gali sumažinti blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje (tai lemia vaisiuose esančios skaidulos). Dėl to sumažėja aterosklerozės ir širdies ligų tikimybė. Be to, vaisiuose gausu antioksidantų, kurių vaidmuo, be kita ko, yra stiprinti kraujagysles.
Tačiau antioksidantai turi ir daug kitų privalumų. Jie kovoja su laisvųjų radikalų pertekliumi, kurie greitina senėjimą ir prisideda prie daugelio ligų, įskaitant vėžį, atsiradimo. Kakyje, be kita ko, randame zeaksantino ir liuteino, kurie turi įtakos akių sveikatai. Savo ruožtu reguliarus likopeno, kurio šaltinis taip pat yra persimonas, tiekimas mažina širdies ligų ir vėžio riziką.
Natūralūs antioksidantai turi įtakos odos išvaizdai. Jie lėtina senėjimo procesus, todėl oda ilgiau išlieka stangresnė, lygesnė ir švytinti.
Kaki vaisiai – kaip nusipirkti šaronų? Kaip valgyti persimonus?
Lenkijos parduotuvėse šermukšniai paprastai pasirodo maždaug rudenį. Paprastai vaisiai jau būna prinokę ir tinkami valgyti. Geriausia pirkti mėsingus, tamsiai oranžinės spalvos, apvalios formos ir su žaliais lapais. Jei žinote, kad vaisių teks palaukti šiek tiek ilgiau, geriau rinktis mažiau prinokusius.
Kaki galima valgyti gabaliukais arba visą (kaip obuolį). Jis taip pat gali būti daugelio salotų, uogienių, kepinių ir avižinių dribsnių sudedamoji dalis. Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad persimonus galima valgyti su odele, o kituose patariama prieš vartojimą vaisius nulupti.